top of page

Historien vår

Mange spør meg ofte om hvordan Nesodden ressurskafe ble til. Her kommer vår lange historie, så kort som den kan bli.., for i løpet av 10 år har vårt lille hjerteprosjekt blitt så mye mye mer og vi ser fortsatt uante muligheter.

24 Jan -2015 var vår første event

For noen år siden kom det mange nyankomne flyktninger fra Syria til Nesodden - for å bistå de inviterte vi til en gratis kafé og gratis gjenbruksmarked som ble en stor suksess. Nesten alle fra Syria kom, og ca 100 andre besøkende - vi delte ikke så mange ord men det var tårer, smil , dans, musikk , masse mat og kaker - og vi så små barn smile, leke og det lyste håp i øynene på store og små.

Vi som på den tiden var en venners venner gjeng og noen andre dedikerte frivillige som ville bidra, gikk hjem og smilte og tenkte : ja dette ble virkelig en hyggelig søndag og det må gjentas! Så hva gjorde vi , jo vi ringte kommunen og fikk ett stort "Ja" til å låne det hvite, vakre huset på skoklefald gård en gang i mnd . Hver måned fylte huset seg opp, og det kom flere og flere på vårt gratis gjenbruksmarked og kafé . Vi var skikkelig stolte over at gjenbruk og delings økonomien ble satt på kartet og ikke minst at de fleste flyktningene, asylsøkere kom og ble kjent med alle de andre gjestene - en fin miks av mennesker og fine menneskemøter.

Så sånn startet vårt gratis kafé konsept og gratis gjenbruks butikk er en fantastisk ide som trekker mye folk - og gjenbruk er bra. Vinn-vinn og takk til Nesodden kommune som hadde troa på oss!

Matkasser

Underveis ble vi kjent med flere barnefamilier og noen var også åpne om at de levde under svært vanskelige økonomiske forhold . Dette ble inspirasjonen til at vi begynte med matkassene . Vi fikk dessverre ikke noe respons fra butikkene her ute men vi hørte vi rykter om at Matsentralen Oslo hadde begynt å dele ut overskuddsmat og hvorfor ikke, vi fikk på plass en avtale, og jeg husker godt jeg ukentlig tok turen inn til matsentralen og fylte bilen med mat og kjørte rundt å leverte på døra til de med minst . Det var virkelig vondt å se hvor lite mange hadde og hvor mye skam de bar på.

Så kom flere frivillige til, og idag har vi ett eget henteteam som ukentlig henter mat. De bruker egne biler og gjør en fantatisk innsats.  Hvert år deler vi ut ca 5200 matkasser til de med minst og hver jul deler vi ut julegaver og gavekort så julen blir litt bedre . Det føles fint å vite at folk har mat og når vi samtidig vet at det reduserer barnefattigdom og at mange av de frivillige fikk utvidet nettverket sitt og følte økt mestring, så ble det en ny vinn-vinn situasjon.

 

Det hvite huset
Det hvite huset vi fikk låne er jo en perle og vi maste endel på å kapre det - men nå er vi veldig glade for at Fellesverket Nesodden og Nesodden Kulturskole flyttet inn og at vi får låne det til store arrangementer og ikke minst til sommercampen. Men likevell ett behov for lagringsplass og ett eget lokale presset seg frem - men hvor fantes det og ikke hadde vi penger heller ? Lite visste vi da at den rød låven på nabotomta som da var en grushaug, kunne med tusenvis av dugnadstimer bli en perle med stor hage med drivhus bibliotek , parsellhage og sitteplasser til over 100 gjester - men idag vet vi bedre for nå står låven der og skinner og fyller tunet med folk hele året

 

Så ja, hvor får vi egentlig pengene fra?

I starten hadde vi ingen penger og alt ble levert inn som donasjoner eller egne midler ble brukt . Og med penger følger ansvar så i mange år var det ingen penger i omløp. Men i frivillighets verden ligger det skjulte skatter hvis man bare er god på å skrive søknader. Så da ble vi en registert frivillig organisasjon med eget orgnr og styre, og vedtekter og regnskapsføring måtte til.
 

Husker min første søknad om penge støtte veldig godt - Gjensidigestiftelsen hadde likt søknaden min om å få lov å pusse opp en låve og de sa ja. Selv sto jeg måpende og gråt da jeg tok imot sjekken på 150.000 kr. På det tidspunktet ante jeg ikke at det ville koste 280.000 kr å pusse den opp så slik ble den første kultur festivalen arrangert . På 2 uker skapte vi en festival helg der folk kunne sponse og «wow «vi lykkes . Vi fikk inn over 85.000 kr!

 

Og når pengene lå på bordet sa kommunen ja til at vi kunne få pusse opp den gamle låven og det ble jo også vinn-vinn

Etter at vi fikk tilgang på en låve har vi hatt åpent 2-3 ganger i uken , og under covid pandemien stengte alt ned imens vi åpnet opp utekafé og utemarked til stor glede for mange av de mest ensomme . Vi har hele veien pusset opp, pusset ned, møblert og utvidet og søkt midler og spons . Vi er heldige og skapt ett godt omdømme . Mange heier på oss og bidrar - og som en nonprofitt organisasjon tror jeg de ser hva vi går til på lite.

Gratisbutikken

Så nå er butikken omtrent ferdig, og kafen er så vakker blitt med veggmalerier at jeg nesten glemmer at vi ikke har innlagt vann ennå. Uteområde er nydelig beplantet og jeg tror vi har over 200 stauder og flerfoldige busker og trær der nå. Vårt vakre drivhus bibliotek rager flott og er også hyppig brukt. Takk til Sparebankstiftelsen DNB som ga oss det .

 

Våre aktiviteter 

Når man har ett så fint sted må det brukes og heldigvis har vi nesten alltid frivillige som vil hjelpe oss, så hver gang vi får en donasjon eller litt støtte setter vi igang å trommer sammen, være seg Halloweenfest, ute kino, påskeverksted, julekurv, gratis middager, gratis teater turer, strikkefestival, trylleskole, ansiktsmaling , Eid fest - og det beste med slike gratis tilbud er at flere og flere oppdager stedet vårt og slik skapes en inkluderende møteplass.

Sponsorer

Våre gode venner og støttespillere Gjensidigestiftelsen Viken fylkeskommune og Mammagruppe Nesodden Nesodden Frivilligsentral Kiwanis Gjenbruk og flere andre sponsorer og privatpersoner bidrar også med støtte, så innimellom kan vi også lønne ungdom. Så da inviterer vi til barnas dag, og ikke minst arrangere gratis sommercamp og sommeraktiviteter i hele ferien. I løpet av de tre siste årene har over 100 ungdom fra 12-20 år hatt sin første jobb erfaring hos oss. Og ikke bare er dette bra for å redusere barnefattigdom, men det å få mestring i jobb reduserer utenforskap og sikrer integrering. Og i ett lite lokalmiljø er ungdommen vår fremtiden så viktig å heie litt ekstra på de.

Men det viktigste med å bruke ungdom fra nærmiljøet er jo at de får ett eierforhold til stedet og at også de blir brennende opptatt av gjenbruk og delingsøkonomi.

Vi har også julekurv utdeling og Eid fest og akutthjelp når det virkelig røyner på - og opplever at hvis man tør å be om hjelp klarer vi ofte å mobiliserer noe.

Historier

Og nå, ja henger du fortsatt med - for her kommer en liten hjerte historie . Når vi etablerte stedet i 2015 ble jeg invitert hjem på te til en syrisk familie. Jeg hadde levert en matkasse og klær. I dag jobber mor som frivillig hos oss i kafen og snakker flytende norsk og datteren som kom som 6 åring er nå 13 år og fikk sin første betalte jobb

De fleste ukrainske flyktningen er allerede i gang som frivillige og får utvidet nettverket sitt . Blant våre frivillige er det 15 ulike nasjonaliteter og mange menn- også ganske unikt.

Jeg kunne sagt og skrevet så mye mer om stedet vårt og alle de flotte og dedikerte frivillige.

Jeg kunne sagt og skrevet så mye mer om hva vi får til ,og om våre drømmer og visjoner.

Videre drift

Nå er neste skritt og få på plass en ansatt fordi å drifte ett sted som dette med 12 års frivillig årsverk krever litt.

Med en ansatt kan man bruke stedet som arbeidstrening for ungdom og de som ikke trives i skole, vi kan tilby praksis plasser og vi kan trolig være tettere på de frivillige og få til ennå mer - vi har vist at vi får til mye og nå må vi bli litt oppdaget av noen som kan støtte oss videre - kanskje nettopp du kjenner noen? For nå drømmer vi større, vi vil at alle i hele Norge skal kunne ha tilgang på en gratis kafé og butikk som ett supplement til det offentlige. Man skal måtte slippe å stå flere timer i matkø , eller skamme seg for å ikke kunne tilby barna sko eller ski utstyr.

Det skal og bør finnes gratis arenaer i alle kommuner. Også fordi slike møteplasser kan være helsebringende for alle

Gjenbruk og delings økonomi er konkrete tiltak som kan reduserer barnefattigdom, og npr folk kjenner folk så vil de med minst kunne hente hjelp fra andre enn det offentlige.

De frivillige forteller om mer livsglede , utvidet sosialt nettverk og om en følelse av å kunne bidra.

Gjestene forteller om gleden av gjenbruk og bli kjent med andre kulturer og barna blir en liten banditt gjeng der de sosialiseres. Ungdom får jobb og motepresset reduseres når gjenbruk er inn. Jeg tror først jeg nå ser hva synergieffektene at vårt arbeid medfører for vårt lokalmiljø. I det hele tatt, jeg kunne skrevet en bok snart. Tja kanskje det?

Takk for alle heiarop - og takk til alle dere som vippser en slant, eller levere inn en kake eller annet - alt går uavkortet til alle våre tilbud.

Vi vet bare en ting for sikkert , vi har skapt noe unikt som vi ønsker å spre videre, fordi på en møteplass som oss der, alt er gratis er så bra for absolutt alle. Tusen, tusen takk godtfolk!

Klem fra frivillig gjengen og styret 

bottom of page